dinsdag 6 mei 2008

Waar rook is, is kunst.

Een tijdje geleden zijn we wezen spelen met water, nu gaan we met vuur spelen. Eigenlijk alleen maar met rook, maar ja, waar rook is, is vuur. Ligt er ook weer aan hoe je 'vuur' definieert natuurlijk aangezien er alleen iets smeult. Maar we dwalen af, terug naar het rook. Wierook wel te verstaan.

We hebben een wierookstokje aangestoken en van achteren van twee kanten belicht. Zie setup schema.

Verdere info met betrekking tot de shoot: SB-600 flitser ingesteld op 1/4 vermogen met een grid gemaakt van rietjes. De Falcon Eyes SS-200F studio flitser stond ingesteld op 1/2 vermogen en had een snoot van zwart papier om verstrooiing tegen te gaan. Camera is zoals altijd de Nikon D70 nu met een 50mm f/1.8 objectief. Sluitertijden varieren maar is gemiddeld 1/250 bij f/4 tot f/8.De kunst van het fotograferen van rook, is dat je een werkplek hebt waar niet te veel luchtstromingen zijn (tocht, wind e.d.) maar het moet ook niet helemaal stil zijn. Als er helemaal geen luchtverplaatsing is stijgt het rook als een strakke kolom direct naar boven en da's nou ook weer niet de bedoeling van deze shoot. We willen wel dynamische rook zien. Door af en toe even licht te blazen brengen we de lucht in beroering en dwarreld het rook al bepaalde kanten op. Zoals op de foto's te zien is krijg je dan heel wat aparte afbeeldingen. Als je goed kijkt zie je van alles, net een Rorschachtest...

Voor je het weet heb je al weer tig foto's gemaakt en is je stokje nog maar half opgebrand. Even goed luchten om de geur wat minder te maken en de foto's overzetten op de pc. Zie hier de resultaten!

Geen opmerkingen: