donderdag 31 januari 2008

Slecht weer en schoonspringende tomaten











Het is donderdagavond, buiten regent en stormt het en wat ga je dan doen; met water spelen. Op het internet heb ik eens een paar voorbeelden gezien van high-speed fotografie en dat zag er leuk uit. Als je echte high-speed fotografie wilt toepassen dan ontkom je niet aan extra hulpmiddelen. Maar aangezien ik dat nog niet aan de praat heb gekregen (bestaat wel uit één onderdeel...) gaan we iets anders proberen.

Van mijn grote broer mocht ik de oude aquarium wel even lenen, zolang ik er maar geen kogels doorheen zou schieten. We gaan vallende voorwerpen in water fotograferen.

Wat hebben we nodig:
  1. Een aquarium of een andere soort glasbak.
  2. Water
  3. Voorwerp met een leuk kleurtje; ik kwam toevallig een tomaat tegen, maar je zou ook een mineola kunnen pakken. Of een opengesneden kiwi... eh sorry een kiwi!
  4. Glassex om het aquariumglas goed schoon te maken, want hier gaan we doorheen fotograferen.
  5. Keukenrol om het glas mee schoon te maken, en om het droog te houden.
  6. Een camera
  7. Paar flitsers
  8. Witte achtergrond
  9. Veel geduld
De opstelling:

Zoek een ruimte waar je van je lieftallige echtgenote met water mag spelen. Ik ben in de badkamer gaan zitten, want ik ben te lui om met water te gaan sjouwen. Maak het glas van het aquarium goed schoon zodat het beeld niet wordt verstoord door strepen, of andere onrechtmatigheden. Vul het aquarium voor ongeveer iets meer dan de helft met water.

Zet de camera recht voor het aquarium neer zodat het objectief op gelijke hoogte komt als de waterlijn. Richt een flitser op het aquarium (links). Ik heb nog een flitser gebruikt om de witte achtergrond verder uit te lichten (rechts op de foto) zodat deze overbelicht wordt.

En begin nu maar met proberen. De kunst is om op het juiste moment de sluiter open te zetten. Dus steeds maar weer proberen, en proberen en proberen. Op een gegeven moment krijg je er wel handigheid in. Waar je op moet letten is dat je de spetters die op het glas komen te zitten na iedere poging weer moet verwijderen, anders krijg je dat als een wazige vlek te zien. Dus in mijn geval, tomaat laten vallen, foto maken, tomaat uit het water vissen, glas droogmaken, tomaat laten vallen, foto maken... etc. etc. etc.

Om het verhaal niet nog veel langer te maken hier de gebruikte instellingen. Diafragma op f/13 voor voldoende scherpte diepte - ik houd de tomaat immers niet altijd precies op de juiste afstand. Sluitertijd op 1/800 sec om het beeld helemaal te bevriezen, maar iets langer mag ook. De hoofdflitser op 1/2 vermogen en de achtergrond flitser op bijna 1/2 vermogen.

Wat bleek nu, de studio flitsers zijn te traag... Om het vermogen af te geven blijven ze relatief lang branden waardoor er bewegingsonscherpte op de foto te zien is. Dus heb ik voor het hoofdlicht mijn losse flitser de SB600 gepakt - deze kan het wel aan. En zie boven, het resultaat. Dit is trouwens een compositie van 3 afzonderlijke foto's. (Klik op de foto voor een groter formaat.)

Al met al weer een leuke en leerzame avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

Geen opmerkingen: