zaterdag 17 november 2007

Fotoworkshop Licht bij ImageLab Amsterdam

Gisteravond heb ik een workshop Licht gevolgd bij ImageLab in Amsterdam onder leiding van Paul Struijk. Samen met nog twee cursisten hebben we de hele avond kennis op lopen slurpen over allerlei soorten licht. En uiteraard veel uitgeprobeerd.

Een aantal zaken waren al wel bekend, maar het wordt op een dusdanige manier duidelijk gemaakt dat je nu ook daadwerkelijk snapt wat er bedoeld wordt.

Ook is er uigebreid gesproken over continu- en flitslicht. En het gebruik van beide... Normaal denk je eigenlijk alleen aan óf continulicht (zoals buiten) óf flitslicht (in de studio). Oke, je gebruikt buiten wel invulflits om bijvoorbeeld schaduwen wat op te lichten, maar verder niet echt. Hier gebruikten we dus het flitslicht voor het onderwerp en het continulicht (met rood folie) voor de achtergrond. Dit geeft een bijzonder effect; door je sluitertijd aan te passen krijgt het (zwakkere) continulicht ook de tijd om op je beeldvlak terecht te komen. Des te langer je de sluiter open laat staan, des te lichter de achtergrond wordt. Zo kun je de achtergrond van donkerrood naar lichtrood / oranje brengen, geheel naar je eigen wensen.

Verder nog een aantal nuttige tips gehad die ik niet meer zal vergeten. Even snel:
  • JPG omvat 5 stops aan beeldinfo
  • RAW omvat 8 stops aan beeldinfo
  • Belichting afstemmen op de lichte tinten
  • Liever overbelichten dan onderbelichten - Er is meer beeldinfo bij de 'witte' tinten dan de zwarte tinten. Dus je kunt een foto in b.v. Lightroom beter terugtrekken (recoveren) dan oplichten.
Het was zeer nuttig en vele malen beter dan een vorige cursus die ik heb gehad.

Geen opmerkingen: