donderdag 29 augustus 2013

Waar rook is....

... en een flitser en een camera... is Ties. En dan gaan we foto's maken. 

Rook heeft wel iets mysterieus. Als je er met het blote oog naar kijkt zie je een ongecontroleerde zooi van doorzichtig spul wat maar door elkaar dwarrelt. Maar als je de tijd stil legt zie je wat voor moois er uit voort kan komen. 

















De opstelling is vrij eenvoudig:

  • Een brandend staafje wierook - want die horen ook te roken in plaats van te branden - in een houdertje plaatsen. (Krokodillenbekje, wasknijper, whatever...)
  • Zwarte achtergrond
  • Flitser
  • En uiteraard een camera. Anders is het wel lastig om een beeld vast te leggen.


De setup is redeijk simpel. Een flitser en een zwarte achtergrond.
Dan is het zover, ontsteek den wierook en 'off you go'. Wat nog wel van belang is om het windstil te hebben in de ruimte. Elke luchtbeweging is namelijk te zien in de rook. Dit is ook wat we willen hebben, maar dan wel gecontroleerd. Ten eerste ben ik begonnen om een correcte focus punt te krijgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je hand of een ander voorwerp precies in het verlengde boven of in de rook te houden. Als je hier op gefocused hebt zet je de camera op Manual Focus zodat hij tijdens het fotograferen niet steeds scherp wil stellen.

Daarna moet je zorgen dat je de juiste belichting krijgt. Meten met een lichtmeter of op het oog. De flitser heb ik op Manual ingesteld op ongeveer 1/32 van het vermogen. Het vermogen van je flitser heeft ook invloed op de duur van de flits. Des te meer vermogen je naar de flitser stuurt, des te langer "brandt" de lampbuis. Aangezien de rook aardig snel beweegt wil je er zo weinig mogelijk bewegingsonscherpte in hebben, dus een korte brandduur en dus een laag vermogen. Hier moet je een balans in zien te vinden. Ik heb dit trouwens nog niet zelf uitgeprobeerd, maar baseer dit op mijn ervaringen met het fotograferen van druppels water. Als je deze wilt "bevriezen" moet je ook een kort flitsduur hebben. En omdat de rook ook snel beweegt heb ik dit principe aangehouden. [Reminder to self: uittesten!]

Als het goed is en de omgevingslucht is aardig stabiel, krijg je bij de eerste foto's een mooie rechte lijn van rook. Om er andere vormen in te krijgen moet je dus met de lucht spelen. Te veel luchtverplaatsing resulteert in een wanorde van rook wat niet meer interessant is. Het is beter om wat minder luchtverplaatsing te hebben dan te veel. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik een dun buisje gepakt (lag voor handen) en er relatief snel doorheen gezwaaid. Door in diverse richtingen te bewegen krijg je verschillende luchtstromen wat weer andere vormen geeft. Gewoon een kwestie van trial-and-error.

Richting waarbij het buisje is bewogen. Kan ook in andere richtingen...
En zo ben je een tijdje bezig en maakt heel veel foto's. Varieer met het moment waarop je de foto maakt, vrij snel nadat je door de rook hebt gezwaaid, of even wat langer wachten totdat de luchtstromen weer wat zijn bedaard. Gewoon doen en proberen, zoals met zo veel dingen in het leven....

Er komen zo vreemde vormen naar voren. Van mooie satijn-achtige slierten tot "zwangere aliens..." (ik heb altijd al een bijzondere score gehad bij de Rorschachtest)

Zwangere Alien...

Kwallen zwevend in de ruimte en andere wezens die met de armen over elkaar jouw aan zitten te kijken.
Zwevende Kwal...

Het is en blijft een leuke bezigheid waar je mooie en abstracte vormen mee kunt maken. Mooi voor aan de muur zou ik zeggen :)

Hieronder een overzicht met nog enkele interessante vormen.















Wordt vervolgd...