maandag 27 juli 2009

Vakantie Regensburg en Tsjechië (Samenvatting)

Voor de mensen die geen zin hebben om het hele reisverslag door te moeten worstelen volgt hier een korte samenvatting van onze vakantie:

Vakantie Tsjechië. Eerst Regensburg, mooie stad. Eerste huisje omgeving Pilsen, erg mooi. Tweede huisje omgeving Praag, ook erg mooi. Veel gezien, lekker uitgerust, mooi weer.
En een slideshow met hierin een selectie van 191 foto's.

Als je toch nieuwsgierig bent geworden en het reisverslag wilt lezen:
Deel 1: Dag 1 - 5.

Deel 2: Dag 6 - 11.
Deel 3: Dag 12 - 17.

Vakantie Regensburg en Tsjechië (Deel 3)

Dag 12: Het stadje Kutná Hora
Zoals gisteren al gezegd zijn we deze ochtend eerst even langs een garage gereden in Uhlirské Janovice waar we een Renault dealer tegenkwamen. Hier uitgelegd dat we remvloeistof nodig hadden en even later kwam de vriendelijke man alweer naar buiten om het bij te vullen, geheel kosteloos. Hierna zijn we nog wat verder rondgereden en zagen we wel waar we uit kwamen. Op een gegeven moment waren we ergens bij een rivier waar veel vakantiehuisjes stonden, maar de weg hooguit twee meter breed was en net plaats bood voor slechts één auto. Gelukkig kwamen we weinig verkeer tegen.

Wat later waren we weer op een ‘normale’ weg uitgekomen en zagen we een bord met Kutná Hora erop. We hadden in wat foldertjes al gezien dat hier ook wel redelijk wat te zien viel, dus zijn we naar dit stadje gegaan. De auto konden we nog goed kwijt op een parkeerplaats en we zagen dat we hier niet de enige Nederlanders waren. Er is veel te zien in dit stadje en als eerste hebben we de grote basiliek bezocht welke uiteraard ook weer in de steigers stond. Sinds 2005 is men hier al bezig met het restaureren en dat is ook duidelijk te zien; het ziet er weer prachtig uit. Deze basiliek is een mooi voorbeeld van Gotische bouwkunst. Binnenin is het niet minder mooi. Overal prachtige versieringen en ook de gewelven zijn bijzonder. Op de muren zijn tal van fresco’s, schilderijen en altaren aangebracht. Ook de plafonds zijn erg mooi beschildert. Bij de ingang kregen we al een papier mee met hierin de rondleiding beschreven in het Nederlands. Toch wel makkelijk.


Na deze indrukwekkende vertoning zijn we verder gelopen door het stadje en kwamen we tal van andere architectonische hoogtepunten tegen. Na een aantal uren hadden we de stad bekeken en liepen we weer naar de auto. De lucht betrok alweer en we vermoedden al dat het wel eens kon gaan regen. Dit werd dan ook bevestigd door de eerste druppels die de voorruit van de auto raakten.

Meer foto's van deze mooie dag staan in deze slideshow.

Dag 13: Geen Praag maar lekker rustig aan.
Het was de bedoeling dat we vandaag naar Praag zouden gaan, maar aangezien we een erg onrustige nacht hebben gehad stelden we dit uit tot morgen. ’s Ochtends eerst een lekker ontbijtje in de buitenlucht met het zonnetje op ons gezicht. Daarna nog weer even het reisverslag bijwerken, want die moet wel up to date blijven. ’s Middags nog even naar Uhlirské Janovice gereden om nog wat boodschappen in huis te halen.

(Geen foto's gemaakt vandaag, dus ook geen slideshow. Zelfs niet van één foto...)

Dag 14: Praag.
Om 7:00 uur ging de wekker en dat was wel heel erg vroeg. Normaal gesproken werden we tijdens deze vakantie pas een paar uurtjes later wakker. Maar Praag is een uurtje van hier rijden en we willen wel bijtijds een parkeerplekje vinden en voor de busladingen Japanners aanwezig zijn. Zoals in elke grote stad reden we rond 9:00 uur langzaam in een file Praag binnen. We hadden op de TomTom al een parkeergarage in het centrum gevonden en deze bracht ons ook direct naar de plaats van bestemming. Hier is het redelijk veilig parkeren en nog lekker koel ook.


Als eerste zijn we via de brug de Moldau overgelopen om de Praagse Burcht te bezoeken. Na een flinke klim langs vele wijnranken kwamen we boven aan en hadden gelijk een prachtig uitzicht over de stad. De burcht zelf vormt het grootste gesloten paleizencomplex ter wereld waarbij de voorzijde ongeveer een halve kilometer lang is. In het jaar 925 werd er reeds een rond gebouw neergezet door de vorst Wenzel ‘als veilige schrijn voor de hand van Sint Vitus’. In 1344 legde keizer Karel IV de eerste steen van de Sint Vituskathedraal waarmee hij de grootste domkerk van Europa wilde bouwen. Hier zijn ze ongeveer 600 jaar mee bezig geweest wat ook de verschillende bouwstijlen verklaart. Zo vindt men hier het romaans, gotisch en classicisme in terug.

Naast deze kathedraal hebben we het Gouden Steegje nog bezocht met zijn kleurige pittoreske huisjes waar op nummer 22 Franz Kafka korte tijd heeft gewoond en zijn boek Der Landärtz heeft geschreven. Aan het einde van dit steegje ga je een trappetje af en kom je bij de Daliborka uit wat vroeger dienst deed als kerkertoren. Hier staan en hangen de oude imposante martelwerktuigen nog van weleer. Zo ook een soort harnas (body cage) waar iemand in gehangen kan worden om te folteren; waarschijnlijk geen pretje…


Na dit fijn gezelschap zijn we de Sint Georgeskerk en –Klooster ingegaan waar bij de ingang al een bordje stond om geen foto’s te maken. Dus camera in de aanslag en schieten maar; net als alle andere toeristen. We hebben ons nog wel ingehouden om niet te gaan flitsen, maar dat was ook niet echt nodig. Deze kerk heeft het nogal zwaar te verduren gehad tijdens zijn bestaan. Brand en oorlogen hebben haar flink toegetakeld, maar steeds weer is ze gerestaureerd.

Het is verbazingwekkend hoeveel groepen toeristen er hier rondlopen met een gidsje voorop die een stok of paraplu omhoog houden. Je moet erg alert zijn om voor zo’n groep te blijven, anders is er geen doorkomen meer aan.

Na deze vele bezienswaardigheden zijn we de afdaling weer aangegaan en zijn we via de stenen voetgangersbrug naar de oude binnenstad getrokken. Vlak bij het oude stadhuis hebben we even een terrasje gepakt om hier wat te gaan eten en drinken. De toren bij het oude stadhuis bevat een interessante astronomische klok waarbij elk heel uur de twaalf apostelen verschijnen in twee raampjes boven de klok. Zo ook nu. Toch wel even foto’s gemaakt, want je weet maar nooit. Na deze spannende gebeurtenis begint iedereen opeens te applaudisseren… Voor de klok… Net alsof je net geland bent met het vliegtuig uit Griekenland… Hier ga ik geen woorden verder aan vuil maken.

Een ander leuke, nou ja leuk, bijzondere wetenswaardigheid is dat de klokkenmaker Hanus, die deze astronomische klok heeft gemaakt, vriendelijk werd bedankt door de gemeenteraadsleden. Zijn ogen werden met een gloeiend zwaard uitgestoken zodat hij geen vergelijkbare klok weer kon maken. Rare jongens die Tsjechen.

De binnenstad hebben we verder nog wat verkend en zijn tevens nog in de Sint Nicolaas kerk geweest en ziedaar, een groot standbeeld van onze Sinterklaas was ook aanwezig. Helemaal niet in Spanje, maar gewoon in Praag.

Na deze indrukwekkende en toch wel inspannende dag, hebben we de auto weer opgezocht en zijn we de file weer ingestapt (en achter een tram aanrijden) om vervolgens weer richting Mirosovice te rijden. Een zeer geslaagde dag overigens.

Een slideshow van ons bezoek aan Praag is er uiteraard ook en is hier te vinden.

Dag 15: Thuisblijfdag.
Vandaag was het heel erg warm en benauwd, ruim 30 graden Celsius, dus hebben we het vandaag weer rustig aangedaan. Wederom boekje er bij en het reisverslag van gisteren uitgewerkt. Daarna de auto even onder handen genomen, want de richtingaanwijzer linksvoor die doet het niet. Hier hadden we in Nederland ook al last van, maar door de fitting iets te draaien maakte hij weer contact. Nu dus niet meer. Zou ook te mooi zijn natuurlijk. Het fijne bij de Peugeot is, is dat je er heel goed bij kunt komen. Als je een kinderhandje van 2 hebt en die hebben we helaas niet. Om er goed bij te kunnen moest de koplamp unit er in zijn geheel uit. Dat kan. Maar dan moet eerst de gehele voorbumper er af. Hier eenmaal achtergekomen ben je al weer een half uur verder en vervolgens kun je bij de unit. Deze zit met twee boutjes vast. Een waar je prima bij kunt en voor de andere bout heb je een steeksleutel nodig. Hebben we die. Neen, is hierop het antwoord. Dus einde oefening en de boel maar weer in elkaar gezet. Ben je weer een dik uur mee verder. Zien we thuis wel weer.


’s Middags nog even de auto gepakt en wat rond gereden, maar na een meter of 500 de eerste waarschuwingslampjes in het dashboard: onvoldoende oplaadstroom. Zucht, dynamo kapot, losse aansluiting bij de accu, gestrand in Tsjechië? Ik houd niet zo van Kerstverlichting en zeker niet in de auto... De auto maar omgekeerd (nee, niet op z’n dak…) en terug gereden naar het huisje. Auto even uit en weer aan. Storing voorbij. Toch maar even laten lopen en wachten of het weer voorkomt. Gelukkig niet. Waarschijnlijk toch met de hitte te maken, of was de accu wat beneden het spanningsniveau en moest deze opgeladen worden (airco vol aan, lampen aan…)? We zullen het (hopelijk) nooit weten. Hierna de auto weer even gepakt en wat rondgereden tussen de grote graan- en maïsvelden. Op de weg weer terug begon het volgende lampje te branden. Wederom ‘Storing in het ABS systeem’. Hmm, waarschijnlijk zit er een klein lek in het remsysteem waardoor het remvloeistofniveau langzaam daalt. Morgen maar eerst een flesje halen voor de terugreis van zaterdag.

’s Avonds raasde er weer een onweersbui over ons heen. Gelukkig van korte duur, maar er kwam wel redelijk wat water naar beneden en het waaide ook erg hard. De temperatuur ging gelukkig een stukje naar beneden, maar was nog steeds lekker.


Dat krijg je met een thuisblijfdag, slechts drie foto's om een slideshow te maken...

Dag 16: Cesky Sternberk.
Vanmorgen weer rustig genoten van het heerlijke weer wat we hier hebben en buiten ontbeten. Ondertussen hadden we een belletje en een SMS gehad van het bezorgde thuisfront, want het was noodweer met overstromingen in Tsjechië. Gelukkig is Tsjechië groot en was dit alleen voorgevallen boven Praag. Wij zitten er gelukkig onder. Nadat iedereen weer gerust was gesteld hebben we nog van het zonnetje genoten waarna we ’s middags met de auto richting Uhlirské Janovice zijn gegaan om de laatste boodschappen in te slaan. We moeten natuurlijk wel wat te knagen hebben onderweg naar Nederland. Ook gelijk bij een tankstation langs geweest om een flesje remvloeistof te kopen. Lang leve de “Hoe-En-Wat in het Tsjechisch” boekjes :) Reservoir weer bijgevuld (was inderdaad weer bijna leeg…) waarna we weer verder konden rijden. Je moet trouwens wel betaald parkeren in Uhlirské Janovice, kost je 6 kronen. Omgerekend 0,24 cent. Moeten ze ook weer in Nederland invoeren…

’s Middags zijn we naar het plaatsje Cesky Sternberk gereden waar een gotische burcht boven op een klip is gebouwd boven de rivier de Sázava. Hier was een valkenier zijn dieren aan het tonen. Enkele valken, een adelaar (groot…) en een uil. (Als hij in plaats van een valk met een uil werkt, is hij dan een uilier???) Deze dieren komen uit een nabijgelegen opvanghuis voor roofvogels (is het dan een roofvogelier?). Al deze dieren hebben een soort van handicap en kunnen niet meer terug de natuur in.


Ook hebben we nog een rondleiding gehad door de burcht. Deze burcht is in 1241 door Zdeslav van Sternberg gebouwd en is tot op heden nog steeds in het bezit van de familie. De rondleiding loop door 15 kamers die fraai zijn ingericht met stijlmeubelen en opgesierd zijn met diverse schilderijen, familieportretten, zilverwerk en porselein. Ook de bibliotheek is om jaloers op te zijn. Alleen zou ik er andere boeken in zetten die ik wel kon lezen… De jachtsalon was ook bijzonder om te zien. Boordevol met wapens en nog veel meer dooie dieren aan de muur. Vroeger kon je nog gewoon een rookkamer hebben zonder dat je daar lelijke witte stickers op moest plakken dat roken dodelijk kan zijn. Een mooie collectie met verschillende pijpen stond daar uitgestald waarbij je zo zou beginnen met roken.

Na de rondleiding van bijna een uur waren we weer bij de ingang en liepen we weer naar buiten. Nog even wat foto’s van de burcht maken en dan weer in de auto om verder te toeren. Eerst langs het smalle kronkelweggetje langs de Sázava en daarna weer richting Mirosovice naar ons huisje.


Eén van de laatste slideshows kun je hier vinden.

Dag 17: Going Home…
Vanmorgen om 6:00 uur ging de wekker alweer. Gisteravond hebben we de meeste spullen al ingepakt, dus dat hoeft nu niet meer. Rustig aan ontbijten en de auto inladen. Even voor 7:30 uur stond de eigenaresse en haar zoon al voor de deur, ook al hadden we afgesproken dat we om 8:00 uur wilden vertrekken. Ze zouden tegen achten wel weer terug komen. Om 8:00 uur niemand te bekennen. Om 8:15 uur toch maar even gebeld en ze zouden er over 2 minuten zijn. 5 minuten later kwamen ze er dan uiteindelijk aan. Kortom, maak geen afspraken met de Tsjech…

Nadat de verbruikte elektriciteit was opgenomen en de toeristenbelasting was betaald kregen we nog een flesje Tsjechische wijn van de eigenaresse. Daarna zijn we om 8:30 uur in de auto gestapt om aan de terugreis te beginnen. Het regende al af en toe maar dat is niet zo heel erg op een reisdag.


Na dik 2 uur rijden hebben we Tsjechië al weer verlaten en rijden we Duitsland binnen. Bij Würzburg wordt het al wat drukker op de weg en komen we uiteindelijk in een file terecht voor wegwerkzaamheden. Na ongeveer twee tot drie kwartier stapvoets te rijden en af en toe stil te staan, kunnen we weer verder rijden richting Frankfurt. Onderweg af en toe een buitje regen gehad, maar verder overwegend goed weer gehad.

Om ongeveer 19:15 uur waren we weer terug in Swifterbant en hebben gelijk maar even wat boodschappen gedaan. Het is per slot van rekening toch zaterdag. Daarna de boel uitladen en op tijd naar bed. Hakt er wel in zon hele dag in de auto. Morgen komen de andere vakantie gerelateerde activiteiten wel weer aan bod: wasmachines met vakantiekleding, de opgestapelde mail en post doorkijken, reisverslag afmaken en wat al niet meer.


(Voor diegene die het tot zover hebben gelezen, proficiat. Je bent een van de weinigen :)

De laatste dag, de laatste foto's, de laatste slideshow...

Vakantie Regensburg en Tsjechië (Deel 2)

Dag 6: Plzen en de Pilsner Urquell.
Eenmaal wakker geworden hoorden we dat het regende, maar gelukkig was dit van korte duur. Wel lang genoeg om het grasveldje waar ons huisje aan ligt, weer lekker sompig te maken… Na het ontbijt de auto pakken en naar de stad Plzen (Pilsen in het Duits) gereden. Het zonnetje kwam er al weer door dus dat beloofde wel weer veel goeds. In Pilsen hebben we een bewaakte parkeergarage gezocht maar deze was eigenlijk al vol of niet toegankelijk voor ons. De beheerder, een vriendelijk man die al wat op leeftijd was, was erg behulpzaam en we mochten toch op een door hem aangewezen plekje parkeren.

Daarna zijn we de stad in gegaan om hier lekker rond te kijken. Tsjechië heeft een zeer rijke historie en net als Regensburg, waar we eerder waren, is dit weer terug te zien in de vele architectuur. Het ziet er niet zo perfect uit als in Regensburg, maar het is zeer zeker de moeite waard. De gotische kathedraal Sint Bartholomeus is een imposant kerkgebouw met een toren van 102,6 meter hoog. De toren is ook te beklimmen en dat hebben wij dus ook gedaan. Eerst 56 treden tot de kassa en daarna nog 301 treden tot je niet verder kunt. Op de bovenste rand (62 meter hoog) heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving.

Na deze beklimming hebben we het wat rustiger aan gedaan en hebben we het brouwerij museum bezocht van Pilsen. Want zoals elke bierliefhebber weet komt de naam Pils uit deze stad en is de Pilsner Urquell de moeder van aller pilsen. Na deze bezichtiging van het museum hebben we in het bierlokaal uiteraard nog een echte ‘pils’ genuttigd en daarna heerlijk gegeten. De lunch kennen ze hier niet zoals wij die hebben, maar wordt hier de warme maaltijd genuttigd. Zo ook wij…

Vervolgens zijn we de stad nog wat doorgelopen en nog wat bijzonder gebouwen bekeken waarna we langzaam aan de auto weer hebben opgezocht. Gelukkig heeft de TomTom ons de stad weer uitgeloodst waarna we in een dorpje vlak bij ons huisje nog even boodschappen hebben gedaan. ’s Avonds weer lekker rustig aan gedaan.

Ook van Pilsen is er een slideshow gemaakt met meer foto's.

Dag 7: Boheemse Woud.
Afgelopen nacht werden we getrakteerd op een onweersbui. Een flinke onweersbui. Vlak in de buurt is het nog in geslagen ook, maar dat was gelukkig maar een keer, en niet in ons huisje. Ons huisje is van hout. En hout brand. Maar dan moet het in de haard… Gelukkig trok de bui redelijk vlot over en werd het in de loop van de ochtend weer droog en won het zonnetje weer aan kracht. We hebben een klein riviertje vlak bij ons huisje lopen welke vandaag een aardige herrie maakte. Al het water wat er vanochtend gevallen is, moet natuurlijk ook weer afgevoerd worden. Wat normaal een rustige rivier is, waar je nog net over heen kunt springen, was nu uitgegroeid tot een flinke stroming waar je niet zonder nat pak over heen kon komen. Na het ontbijt liepen we door het weke gras moerasveld naar de auto en reden we richting het zuiden naar het Boheemse Woud of Sumava zoals het hier heet.

In Hartmanice zijn we gestopt om wat informatie te halen over wandelroutes in de omgeving want we willen wel een bewegwijzerde route volgen in het woud. Als je hier verdwaalt ben je maar een paar dagen onderweg voor je de bewoonde wereld weer tegenkomt, da’s wat korter dan in Canada… Gelijk maar even bij een restaurantje langs geweest om het vochtgehalte van ons lichaam wat aan te vullen.

Hierna zijn we doorgereden naar Modrava waar diverse wandelroutes beginnen. Het is niet zo goed aangegeven als door onze eigen Staatsbosbeheer, maar we konden toch een pad volgen door het bos. We moesten wel een tandje terugschakelen want we gingen aardig steil de berg omhoog. Na een paar uurtjes wandelen waren we weer terug bij de auto en zetten we weer koers richting ons huisje in Nove Mitrovice.

Niet echt een slideshow te noemen met slechts drie foto's, maar toch...

Dag 8: Hibernating / Sluimerstand…
Gisteren hadden we al besloten om vandaag weer een lekker luierdagje van te maken. Bij het wakker worden scheen het zonnetje al weer volop, dus dat beloofd weer veel goeds. Tot nu toe klagen we niet over het weer. Nog steeds een korte broek aangehad en de paraplu bleef in de auto.

De tuinstoelen hebben we weer buiten gezet en de boeken kwam weer mee. Ook nog even een paar foto’s gemaakt van het weer rustig geworden riviertje en een grote draak die zich onder het schuurtje had verschanst.

Ook vandaag niet zo veel foto's gemaakt, maar meer de flora en fauna om ons heen.

Dag 9: Terug naar Sumava.
Vandaag zijn we terug gegaan naar de Sumava voor nog een wandeling. Dit keer bij het plaatsje Borová Lada (volgens mij niets te maken met het automerk…). Hier hebben we de auto neergezet en een rondwandeling gemaakt van ruim 4 km door de bossen. Ik noem hier expliciet een rondwandeling, want dat is vrij uniek hier in Tsjechië. Mocht er al een wandeling zijn uitgestippeld, dan is dat meestal van plek A naar B. Hoe dat je weer bij A uitkomt is je eigen pakkie an. Pak dan de bus maar of zo… Dit keer dus niet, dit was een route van A naar A; wel zo makkelijk. Ook vandaag weer prachtig weer gehad. Rond de 25 graden en af en toe een briesje die zorgt voor de nodige verkoeling. Nadat we weer terug waren nog even een terrasje meegepikt alvorens we via Vimperk (Winterberg in het Tsjechisch) naar Nepomuk reden, wederom via de vele kronkelweggetjes en haarspeldbochten. Onderweg kwamen we in de buurt van het huisje wat wij in eerste instantie hadden geboekt. Wij kregen een week voordat onze vakantie zou beginnen het bericht dat dit huisje flinke waterschade had doordat een aangrenzende rivier buiten zijn oevers was getreden. Dit klopt ook aardig want we zagen al een groot aantal bomen aan de kant van de rivier die ontwortelt waren. Ook moesten we een aantal keren stoppen omdat er gedeelten van de weg compleet weggeslagen waren door de rivier.

Onderweg nog een flinke wolkbreuk meegemaakt waarbij het water over de weg stroomde en de ruitenwissers flink aan het werk moesten. In korte tijd kan er heel wat water naar beneden komen…

In Nepomuk hebben we weer bij het hotel van Radovan gegeten, wat uiteraard weer heerlijk was. Hier konden we trouwens weer gewoon buiten zitten, want hier scheen het zonnetje gewoon en had het niet geregend.


Aangezien het alweer de laatste dag is in het huisje in Nove Mitrovic en we morgen de reis moeten maken naar het volgend huisje, moeten we de boel al weer gaan inpakken. De bezem (letterlijk) nog even door het huisje heen halen en dan morgen de auto inpakken.

Meer foto's van dag 9 zijn in deze slideshow te vinden.

Dag 10: Het nieuwe huis.
Vannacht wakker geworden van de onweer en de regen. Ook nu weer een flinke klapper in de buurt. Daarna gelukkig wel weer lekker geslapen, maar bij het wakker worden regende het nog steeds. Sterker nog, pas rond 18:00 uur is het gestopt met regenen. Een behoorlijke natte dag dus, maar we moesten toch hoofdzakelijk reizen dus was het niet heel erg. Tussen de pijpenstelen door de tassen en spullen naar de auto gebracht en zo de hele boel ingeladen. Rond 9:30 uur hadden we gebeld met Radovan (onze huisbaas) dat we rond 10:15 uur graag wilden vertrekken waarop hij zei dat hij onderweg was naar Nepomuk. Om 10:55 uur nog maar eens gebeld en hij zou dit maal zijn zoon sturen. Om 11:10 was die er dan ook en konden we vertrekken.

Omdat we pas om 15:00 uur in het ander huisje konden, hebben we een kleine omweg gemaakt via de stad Tabor. Jammer genoeg regende het hier ook nog en zijn we hier niet uit geweest om de stad te bekijken. Rond 14:45 uur kwamen we aan in het plaatsje Mirosovice waar ons huisje zou moeten staan. Hmmm, volgens de route beschrijving moeten we hier ergens het spoor over en dan zijn we er. Na wat verder zoekwerk op de TomTom blijkt dat er twee Mirosovice’n zijn die ongeveer 30 km bij elkaar vandaan liggen. Lekker handig :) Dus de navigatie ingesteld op de goede plek en tuffen maar weer. Na een half uurtje kwamen we dan uiteindelijk bij ons nieuwe huisje aan. Nou, zeg maar huis. Een groot huis die net gerenoveerd is met alles er op en er aan. Zelfs een bad en vaatwasser!


Het jammere is echter dat ze hier twee soorten stroom hebben: een goedkope en een normale. De goedkope stroom wordt aangeleverd als de centrale er genoeg van heeft, dus je weet nooit wanneer dat dat is. Dus geen bepaalde periode tussen bijvoorbeeld 19:00 uur en 06:00 uur. Daarbij komt nog dat je deze goedkope stroom een eigen groep heeft in de meterkast en hier de boiler op zit aangesloten. Lekker handig dus als Nicolina in bad is geweest en Ties ook nog wel in bad wil. Is het warme water dus op… Kun je dus een nacht wachten zodat de 120 liter boiler weer op temperatuur is. Dus dan maar de volgende ochtend in bad.

Het was vandaag een reisdag, dus niet zo veel foto's gemaakt, maar toch nog een paar.

Dag 11: Weer lekker rustig aan.
Na een zeer natte vorige dag begon deze dag droog en zonnig. Wel veel wolken, maar de temperatuur was prima. Buiten ontbijten en lekker de boekjes er weer bij. ’s Middags werd er opeens aangebeld door een tweetal heren met een attachétas onder de armen. ‘Goeiedag heren’, begin ik maar in mijn beste Tsjechisch. Een van beide heren begon een verhaal te vertellen waarbij ik bij het eerste woord de weg al kwijt was. Ik moest hem wel interrumperen en vertelde hem in het Engels dat wij hier op vakantie zijn en geen Tsjechisch spreken. Beide heren keken wat verdwaald naar elkaar omdat geen van hen op hun beurt weer Engels verstond, laat staan sprak. Hoe maken we dit nou weer duidelijk wat we willen. Een van hen begon wat te vertellen en keek omhoog en zei: ‘Jehova’. ‘Ah, I understand’, zei ik maar. Ook hier in Tsjechië heb je ze dus, en ze vertrokken maar weer, wetende dat ze hier geen zaken konden doen.

Later die middag hebben we de auto gepakt en zijn nog even rondgereden richting Sázava waar ook een oud klooster is. Hier zijn we nog even langs geweest en rond gekeken. De funderingen van de eerste kerk die rond 1093 werd gesticht liggen hier nog. Ook de muren van een latere kerk staan nog overeind waar men nu druk bezig is met restaureren. De toren hiervan staat er ook nog.



Met een flinke omweg zijn we weer rustig richting ons huis gegaan waarbij we weer langs bijzondere plekjes en zeer smalle weggetjes gekomen zijn.

Vandaag ook nog maar even de auto gecontroleerd, want gisteren kregen we al even een waarschuwingslampje te zien dat er een storing zou zijn aan de ABS. Blijkt dat de remvloeistof wel erg ver onder het minimumniveau ligt. Morgen dus maar eerst langs een garage rijden om dit aan te vullen. Remt wel wat beter denk ik…

Meer foto's zijn hier te vinden van deze 11e dag.

Blijf hangen. De laatste paar dagen komen er ook aan...

Vakantie Regensburg en Tsjechië (Deel 1)

Zoals een aantal mensen al heeft opgemerkt zijn we weer terug van vakantie. Anders dan vorig jaar is de weblog niet dagelijks bijgewerkt met het reisverslag. Dit komt doordat we dit keer geen internet tot onze beschikking hadden. Maar niet getreurd; voor de geïnteresseerden onder jullie volgt hier in een aantal delen het complete reisverslag die we uiteraard wel trouw hebben bij gehouden.

Dag 1: Reis naar Regensburg (D)
Vanmorgen vroeg hebben we de auto volgepakt en zijn we rond 7:15 uur vertrokken uit het pittoreske Swifterbant. Het is de bedoeling dat we twee nachten in Regensburg verblijven en daarna doorrijden naar Tsjechië waar we twee weken in een huisje gaan verblijven. De eerste week in een huisje even onder Pilzen (Plzen) en de tweede week ongeveer 50 km ten zuiden van Praag. Via Oberhausen – Keulen – Frankfurt am Main – Würzburg – Nürnberg zijn we dan uiteindelijk in Regensburg aangekomen. Onderweg er een paar keer even uit geweest en even na 16:00 uur waren we dan in het Ibis hotel in Regensburg. Goed hotel, ziet er keurig uit, alleen de dekens zijn wat smal. Gelukkig hebben ze nog een extra dekbed.

Na even een middagdutje te hebben gedaan zijn we ’s avonds de oude stad in geweest om daar wat te gaan eten en verder wat rond te kijken. Het is een mooie stad met veel historie, morgen hebben we nog een hele dag om rond te kijken. Voor nu eerst lekker slapen.



Voor meer foto's van deze dag is hier een slideshow te vinden.

Dag 2: Dagje Regensburg
Na het ontbijt zijn we te voet de oude stad weer ingegaan om rond te kijken. Regensburg is rond het jaar 179 gesticht en heeft daarom een rijke historie. Dit is vooral te zien aan de vele oude bouwwerken. Wat misschien ook meespeelt is dat deze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet is gebombardeerd. Doordat er nog zoveel bijzondere architectuur aanwezig is, heeft de Unesco dit gedeelte van Regensburg dan ook op de lijst gezet van het Cultureel Werelderfgoed.

De ‘Steinerne Brücke’ (de Stenen Brug) werd al in de 12e eeuw aangelegd en voert ons over de Donau (die trouwens helemaal niet zo blauw is…). Deze brug is overigens afgesloten voor gemotoriseerd verkeer; wel zo rustig.

Verder zijn er nog zeer veel torens te zien door de stad, die werden gebouwd door kooplieden om zo hun rijkdom te tonen aan de omgeving. Ook kerken kom je hier erg veel tegen. De ‘Schottenkirche’ bijvoorbeeld heeft een zeer bijzonder beeldhouwwerk om de deur heen, wat medewerkers van monumentenzorg nog steeds voor een raadsel stelt.

Ook de ‘Alte Kapelle’ en de Dom van Regensburg zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. De ‘Alte Kapelle’ toont bijvoorbeeld de vele kunstschatten die ze heeft en de Dom is een imposant Gotisch bouwwerk met zeer vele taferelen aan de voorzijde. Wel zijn ze nog bezig met restauratie werkzaamheden en binnenin wordt een groot orgel op 15 meter hoogte bevestigt. Leuk detail: de organist wordt met een lift omhoog gebracht. Er is dus geen trap naar het orgel toe.

’s Avonds na het eten werden we nog getrakteerd op een muzikaal toetje. Dit weekend is het Jazzweekend met allerlei optredens op diverse podia door de stad. Ook hier moesten we nog even wat foto’s van maken.

Slideshow van dag 2 is hier te vinden.

Dag 3: Naar Tsjechië
Na het ontbijt hebben we onze spullen weer ingepakt en bij de receptie van het hotel even een mailtje naar het thuisfront gestuurd. Rond 11:00 uur hebben we ons dan uitgecheckt en zetten we koers naar Tsjechië. Bij Furth am Wald zijn we de grens overgegaan en even gestopt om de kaart te wisselen in de TomTom van West- naar Oost-Europa. Een pluspuntje van één Europa: geen grenscontrole. Even later wederom gestopt bij een tankstation om een snelweg vignet te kopen. Deze zijn ook verplicht in Tsjechië.

Wat betreft het weer was het prima reis weer. Niet te warm, niet te veel zon, geen regen. Dankzij de TomTom bleven we op de juiste route naar ons vakantie huisje in Nove Mitrovice. Via een zeer smal kronkelig weggetje kwamen we dan uiteindelijk om 14:15 uur bij ons huisje aan. De afgelopen paar dagen heeft het hier flink geplenst dus het was een aardige modderpoel bij de parkeerplek. Ook het grasveld rond ons huisje is aardig sompig…


Even bellen met onze gastheer dat we er al waren en een 10 tot 15 minuten later kwam hij er ook al aan met de sleutel. Het is een mooi bruin houten huisje met een Oost Europees jaren 50 interieur, maar verder wel comfortabel. Verder zit er ook een nette keuken in met magnetron en koelkast, de kamer heeft satelliet TV en een houtkachel :) Nicolina kan zich weer uitleven. ’s Avonds hebben we de kachel dan ook flink opgestookt om het lekker warm te krijgen. Boven zijn twee slaapkamers met brede bedden, alleen liggen de kussens voor geen enkele meter. Ach, je kunt niet alles hebben.


De slideshow van dag 3 (niet zo heel veel foto's), klik hier.

Dag 4: Nupomek en rustig aan.
Vandaag gaan we het rustig aan doen hebben we besloten. Eerst even uitslapen en daarna buiten het ontbijt. Het zonnetje schijnt al en de temperatuur is ook prima. Na het ontbijt boekje pakken en lekker lezen en luieren. Rond 13:00 uur de auto even pakken en rondrijden. Radovan – onze gastheer – vertelde dat hij een hotel heeft in Nupomek iets ten zuiden van Nove Mitrovice. Dus de TomTom ingesteld naar Nupomek. Via vele kronkelweggetjes met evenvele kuilen en gaten kwamen we dan uit in Nupomek. Een leuk stadje wat op zondag aardig uitgestorven is. We zijn benieuwd of dit door de week ook zo is. Ze hebben hier trouwens ook een SNS-Regiobank. Speciaal voor Danny :)

Het hotel van Radovan hebben we dan ook gevonden en hebben hier geluncht. Nou ja, lunchen. Dat kennen ze hier niet echt. Verwacht geen tosti ham-kaas, boeren omelet of twee Van Dobben kroketten op het menu. Dus dan maar iets uitgebreider; gevulde kipschnitzel met camanbert en cranberrysaus en een mixed grill van kip met frietjes. Voor 14 euro ben je helemaal klaar en het smaakt ook nog eens voortreffelijk; gaan we vaker doen :)


Ook van deze dag is hier een korte slideshow te zien.

Dag 5: Heel rustig aan.
Vandaag hebben we het patroon van gisteren vervolgd. ’s Ochtends eerst lekker uitgeslapen en na het ontbijt boodschappen doen. We hadden al gezien dat er een Coop supermarkt aanwezig was in het dorpje, dus daar kunnen we mooi boodschappen doen. Enthousiast een kratje meegenomen om hier al onze boodschappen in te slaan. Dat moesten we dan toch even bijstellen want zo heel erg groot was deze supermarkt niet. Het had iets meer van een minimarkt, of een camping winkel. De AH in het UMCG heeft een breder assortiment. Gelukkig konden we hier wel brood en water halen, want dat hadden we niet meer en konden we toch nog gaan lunchen. In Nupomek was er ook een Coop, dus moeten we daar de komende dagen maar wat meer gaan halen.
Ons huisje verscholen tussen de bomen.

Verder hebben we de tuinstoelen weer in het zonnetje gezet, ons zelf goed ingesmeerd, boekje en wat drinken er bij en lekker lezen. Heerlijk rustig aan relaxen. Na het avondeten de bergschoenen nog even aangetrokken en nog even rond gewandeld.

Een slideshow? Ook van deze dag zijn er nog een paar extra foto's gemaakt.

zondag 5 juli 2009

Afdelings BBQ - RHS

Afgelopen zaterdag was de jaarlijks terugkerende barbecue van de afdeling ICT van Royal Huisman Shipyard in de metropool Swifterbant. Net als vorig jaar was de BBQ grotendeels weer verzorgd door EasyBBQ.nl, waarbij je de barbecue, het vlees, salade's maar ook de borden en bestek kunt bestellen. En het allermooiste is dat ze de hele boel komen brengen en halen zonder dat je het nog eens moet afwassen. Kijk, dat zijn de concepten waar wij vrolijk van worden. :)

Tip voor de volgende keer; geef aan wanneer dat je de BBQ graag bezorgd wilt hebben. We hadden met de afdeling afgesproken dat we rond 16:00 uur zouden beginnen, maar die ochtend zag ik op de website dat ze tussen 16:11 en 18:11 uur zouden bezorgen... Geen nood, we hadden zelf al wat stokbrood in de oven gedaan en het bier stond al koud. Om 17:15 kwam de bus van EasyBBQ al voorrijden en konden de kratten worden uitgeladen. BBQ neerzetten, aansteken en het vlees er op: het kon beginnen.

Na de eerste stukken vlees moest er natuurlijk weer gevoetbald worden en dat is geen pretje met deze temperaturen. Benny kon niet mee doen omdat hij iets te enthousiast is geweest met het bedrijfsvoetbal toernoei... Waarschijnlijk dat er ook nog wel foto's op zijn weblog komen te staan, want hij had z'n camera ook nog bij zich. Bernhard trouwens ook, onze Chief. Ben benieuwd hoe snel hij z'n foto's heeft verwerkt :)


Het voetballen ging er op bepaalde momenten hard aan toe, maar ernstige blessures zijn er dit maal niet aan overgehouden. Afgezien dan van Henrik die Henk even te grazen wilde nemen. Moet je niet doen... Birgit kwam er meteen aangesneld om papa te beschermen en zo werd Henrik vakkundig gemollesteerd...

Na het voetballen nog even rustig gezeten voor een bakje koffie / biertje / wijntje. Waarna de boel weer wat opgeruimd kon worden. Het was een zeer geslaagde middag en avond en het weer heeft erg meegewerkt. De dag ervoor heeft het nog hevig geregend, maar nu was er niets aan de hand. Heerlijk temperatuurtje, zonnetje er bij en BBQ'en maar.

Zondagochtend rond 10:00 uur kwam de bus van EasyBBQ al weer voorrijden en binnen no-time was alles weer weg. Ideaal... Bij wie is de BBQ volgend jaar????

Een overzicht van de foto's is te vinden op de site van PrakArt.nl bij slideshows.