zondag 23 november 2008

Perspex buigen doe je zo...

We zijn weer aan het hobbyen geweest en wel nu voor m'n SB-600 flitser. Om gekleurde achtergronden te creëren moet je óf veel gekleurde achtergrond doeken hebben óf kleuren filters hebben. Dat laatste heb ik dus maar gekozen door het Lee Filter Swatch Book te kopen. Dit is een kleurenwaaier boekje bestaande uit bijna alle kleuren van de regenboog. Het is een soort folie met een grootte van 38 x 90 mm die je voor de flitser kunt zetten zodat je gekleurd licht krijgt.

Nu is het nog maar de vraag hoe je dit voor de flitser kunt bevestigen. Na flink wat zoek en denkwerk kwam ik het volgende artikel tegen op DIY Photography.com waarbij Craig Colvin een houder heeft gemaakt van Perspex. Perfect om de gels vast te houden.

Een paar uitdagingen; hoe kom ik aan perspex en twee, hoe kan ik dat bewerken.



Vrij snel door het huis heen kijkend zag ik cd hoesjes die prima dienst kunnen doen. Pak een cd die je toch nooit draait (Jan Smit, Frans Bauer - geintje, die komen mijn huis toch niet in :) ) en pak het frontje er van af.

Teken een rechthoek af iets breder dan je flitser en drie keer zo hoog als de flitskop.

Nu komt het moment om het perspex te gaan buigen, hoe gaan we dit doen. Eerst een mal gemaakt van twee stroken aluminium om de warmte te beperken tot een smalle strook.

Als eerste optie hebben we een aansteker gepakt en langzaam heen en weer onder het perspex om te vervarmen. Helaas werkt dit niet goed omdat als de ene kant warm genoeg is, de andere kant alweer is afgekoeld. Deze gehele constructie boven het fornuis is ook geen optie; dat is weer te heet waardoor het perspex gaat smelten... (leermoment... nieuwe cd pakken...) Een föhn is ook geen optie, deze wordt weer niet heet genoeg.

Uiteindelijk kreeg ik het idee om een halogeen bouwlamp te pakken. Ik had er een liggen van 150 watt en die wordt aardig warm (heet...). Daarboven weer de twee strips aluminium geplaatst om de warmte te beperken. Het perspex af en toe even verplaatsen want er zit toch een 'hot spot' in. Door het heen en weer bewegen verspreidt je de warmte meer en gaat het geleidelijker. Op een gegeven moment wordt het perspex week en kun je het buigen. Als eerste buigen we het gedeelte dat 90 graden moet worden als in een "L" vorm. Vervolgens verwarmen we het andere gedeelte en buigen dit 180 graden in een "U" vorm.

Hierboven zie je het eindresultaat met een kleuren filter er in. Om de houder vast te zetten is er een stuk klittenband vastgeplakt aan de onderkant van het "L"-gedeelte. Om de flitskop heb ik een dubbelzijdig stuk klittenband gemaakt zodat hier de houder aan vastgeplakt kan worden.

Weekendje Ootmarsum

Ja dit lag er nog steeds en nu eindelijk verwerkt. We zijn dus eindelijk weer naar Ootmarsum geweest en wel 1 tot en met 3 november. We zaten weer in het geweldige hotel De Landmarke waar we nu voor de vierde keer zijn geweest. Je kunt hier heerlijk eten, ze hebben een geweldige lounge met een open haard waar je heerlijk kunt genieten van een lekkere Glenfiddich en een boekje. Ook hebben ze een sauna en een zwembad en kun je hier gratis en voor niks fietsen lenen.

Zaterdag's vertrokken via de binnenweggetjes (snelweg vermijden) en in Almelo wezen rondkijken. Leuk stadje trouwens, lekker relaxt. Daarna doorgereden naar Ootmarsum en daar nog even rondgelopen. Ook zijn we nog bij de glaskunstenaar Frans Houben geweest die echt fantastische kunstwerken maakt. We stonden bijna op het punt om een kunstwerk te gaan kopen.

Zondag hebben we de fietsen gepakt en was het heel mooi weer. Met een fietsroute (25km) op zak - die je mee kunt nemen van het hotel - hebben we de molenroute gefietst. Jaja, Ties op de fiets. We hebben diverse molens gezien, zowel wind als watermolens, maar ook leuke weggetjes gehad langs weilanden en bossen. Zo kom je nog eens ergens waar je zelf niet zo snel langs zou gaan.

Maandag hebben we een wandelroute gelopen door bossen, weilanden en dropjes. Je komt bijna geen mens tegen dus kun je heerlijk heerlijk genieten van de rust. Op een gegeven moment komen we bij Watermolen Bels terecht en zien we stukken spek aan de bomen gespijkerd. Wij hangen een vetbolletje op voor de vogeltjes, maar daar hangen ze dus halve varkens op...

's Middags hebben we de auto gepakt en zijn we rustig richting huis gereden. We zijn via Holten gegaan waar we de Canadese Oorlogs Begraafplaats hebben bezocht wat weer zeer indrukwekkend was. Vervolgens hebben we Raalte nog even aangedaan (vlak bij Den Ham...) en zijn toen rustig via de binnenwegen weer naar huis gegaan.

Kortom een heerlijk weekendje in mijn meest favoriete hotel van Nederland. Een kleine slideshow is zoals altijd te vinden op de website van www.prakart.nl.