donderdag 31 januari 2008

Slecht weer en schoonspringende tomaten











Het is donderdagavond, buiten regent en stormt het en wat ga je dan doen; met water spelen. Op het internet heb ik eens een paar voorbeelden gezien van high-speed fotografie en dat zag er leuk uit. Als je echte high-speed fotografie wilt toepassen dan ontkom je niet aan extra hulpmiddelen. Maar aangezien ik dat nog niet aan de praat heb gekregen (bestaat wel uit één onderdeel...) gaan we iets anders proberen.

Van mijn grote broer mocht ik de oude aquarium wel even lenen, zolang ik er maar geen kogels doorheen zou schieten. We gaan vallende voorwerpen in water fotograferen.

Wat hebben we nodig:
  1. Een aquarium of een andere soort glasbak.
  2. Water
  3. Voorwerp met een leuk kleurtje; ik kwam toevallig een tomaat tegen, maar je zou ook een mineola kunnen pakken. Of een opengesneden kiwi... eh sorry een kiwi!
  4. Glassex om het aquariumglas goed schoon te maken, want hier gaan we doorheen fotograferen.
  5. Keukenrol om het glas mee schoon te maken, en om het droog te houden.
  6. Een camera
  7. Paar flitsers
  8. Witte achtergrond
  9. Veel geduld
De opstelling:

Zoek een ruimte waar je van je lieftallige echtgenote met water mag spelen. Ik ben in de badkamer gaan zitten, want ik ben te lui om met water te gaan sjouwen. Maak het glas van het aquarium goed schoon zodat het beeld niet wordt verstoord door strepen, of andere onrechtmatigheden. Vul het aquarium voor ongeveer iets meer dan de helft met water.

Zet de camera recht voor het aquarium neer zodat het objectief op gelijke hoogte komt als de waterlijn. Richt een flitser op het aquarium (links). Ik heb nog een flitser gebruikt om de witte achtergrond verder uit te lichten (rechts op de foto) zodat deze overbelicht wordt.

En begin nu maar met proberen. De kunst is om op het juiste moment de sluiter open te zetten. Dus steeds maar weer proberen, en proberen en proberen. Op een gegeven moment krijg je er wel handigheid in. Waar je op moet letten is dat je de spetters die op het glas komen te zitten na iedere poging weer moet verwijderen, anders krijg je dat als een wazige vlek te zien. Dus in mijn geval, tomaat laten vallen, foto maken, tomaat uit het water vissen, glas droogmaken, tomaat laten vallen, foto maken... etc. etc. etc.

Om het verhaal niet nog veel langer te maken hier de gebruikte instellingen. Diafragma op f/13 voor voldoende scherpte diepte - ik houd de tomaat immers niet altijd precies op de juiste afstand. Sluitertijd op 1/800 sec om het beeld helemaal te bevriezen, maar iets langer mag ook. De hoofdflitser op 1/2 vermogen en de achtergrond flitser op bijna 1/2 vermogen.

Wat bleek nu, de studio flitsers zijn te traag... Om het vermogen af te geven blijven ze relatief lang branden waardoor er bewegingsonscherpte op de foto te zien is. Dus heb ik voor het hoofdlicht mijn losse flitser de SB600 gepakt - deze kan het wel aan. En zie boven, het resultaat. Dit is trouwens een compositie van 3 afzonderlijke foto's. (Klik op de foto voor een groter formaat.)

Al met al weer een leuke en leerzame avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

zaterdag 19 januari 2008

Weer Oom Ties en Tante Kloenie

Zo, op 17 januari 2008 om 23:43 uur is Marlies Prak geboren waarbij wij opnieuw oom en tante zijn geworden.

We hebben de kleine al mogen zien en het is een mooi wondertje geworden. We wensen mama, papa en natuurlijk ook Daniël veel geluk toe in het verdere leven!!!

Voor meer foto's kun je de site van de Prakkies bezoeken. Oh ja, helemaal vergeten: hierbij verplicht ik iedere bezoeker ook wat in het gastenboek van De Prakkies te schrijven :)

woensdag 16 januari 2008

De Postbode Paradox

Vandaag zou mijn pakketje worden bezorgd en aangezien wij aan het werk zijn, zijn wij dan niet thuis. Gelukkig wist ik dit al en plak je netjes een briefje op de deur dat ze geen moeite hoeven doen om het pakketje nogmaals aan te bieden, want dan zijn we ook niet aanwezig. "Graag direct bij het postkantoor afleveren" staat er dan ook op het briefje.

Wat schetst mijn verbazing dan ook; een briefje in de bus van de Pakketservice: "Ik heb uw handtekening nodig als het pakket gelijk naar het postkantoor gaat." Dus als ik het goed begrijp moet ik een handtekening zetten, dan brengen zij het pakket naar het postkantoor... maar als ik toch thuis ben, kan ik het net zo goed gelijk aannemen?!?!?

Ik heb dit dan ook maar de Postbode Paradox genoemd.
Nog een paar paradoxen:
  • Kan God (of Allah of welke andere almachtig opperwezen dan ook) een steen zo zwaar maken dat hij hem zelf niet meer op kan tillen?
  • Moet je een pathologisch leugenaar geloven als hij zegt dat hij altijd liegt?
  • Deze zin bevat twee fauten. (Logische paradox)
En zo zijn er nog veel meer. Kan iemand misschien een lijstje maken???

zondag 6 januari 2008

De Slegte Den Haag

Afgelopen zaterdag zijn we met de trein naar Den Haag geweest. Wel de camera meegenomen maar niet echt de intentie gehad om veel foto's te gaan maken. Alleen de foto van de ridderzaal op het Binnenhof is er van gekomen.

Verder nog wel enorm succes gehad op het boeken gebied en dan vooral de fotoboeken. Naast de hardcover/Engelse uitvoering van de autobiografie van Eric Clapton (een must-have voor een Clapton liefhebber) kwam ik na jaren zoeken het boek Highlights tegen. Dit boek van Paul Huf (1924 - 2002)
toont een breed overzicht van zijn werk vanaf 1946.

Het boek stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar aangezien het niet meer gedrukt wordt moet je aardig gaan zoeken. Tot dat je bij de Slegte in Den Haag komt er daar nog twee exemplaren staan. Gelijk meenemen dus. Vorige week was ik bij de Slegte in Zwolle waar ik de catalogus van Highlights tegenkwam (voor €1,50, het moet niet gekker worden) en het boek Eye to Eye met foto's door Paul Huf over de plaatsen waar Van Gogh geleefd en gewerkt heeft. Voor mij is de Slegte altijd weer een kleine ontdekkingsreis waar veel te vinden valt. Kan het iedereen aanraden :)

dinsdag 1 januari 2008

Gelukkig Nieuwjaar!

Via deze weg wil ik een ieder een gelukkig nieuwjaar toe wensen. Ook dit jaar had ik weer de plannen om foto's te gaan maken, maar net als vorig jaar ging het feest niet door. Vorig jaar was ik twee tellen buiten waarna het spontaan begon te regenen en dit jaar was het een klein beetje mistig. Niet zo veel, ongeveer 5 meter zicht op z'n slechts. De camera toch maar op het statief gezet (Vibration Redcution werkt niet zo goed met een belichting van 30 seconden...) en de mist maar vastgelegd.

Het was erg windstil en het was al mistig. Hierbij komt dan nog eens aan 60 miljoen euro kruitdampen bij die ook aardig blijven hangen en je hebt een prachtig rookgordijn.

Wij hebben het gevierd bij de Prakkies en ook Oom Menee was er bij. Hier blijkt maar weer dat je vuurwerk niet in de hand moet houden. Alhoewel, het geeft wel weer een leuke foto...
Op Flickr en PrakArt staan nog een paar andere foto's, helaas niet de gewenste vuurwerk foto's dan moeten we nog maar een jaartje langer wachten.